nowozelandzki czerwony

 

  Rasa królików średnich, wyhodowana w Kalifornii. Do Polski sprowadzona na początku XX wieku. Ze względu na słabsze przystosowanie do naszych warunków klimatycznych w porównaniu z białymi nowozelandzkimi, nie są hodowane na skalę przemysłową, mimo że również należą do królików mięsnych.

    Dzięki swojej urodzie stały się ozdobami w hodowlach przydomowych i na fermach średniej wielkości. Waga dorosłych królików jest niższa niż białych nowozelandzkich, a ogólna sylwetka delikatniejsza. Barwa okrywy włosowej jest lisio-czerwona lub bursztynowo-kasztanowa równomiernie rozłożona na całej powierzchni królika. Jaśniejszy odcień tej barwy występuje w okolicy obramowania oczu oraz wewnętrznej stronie ud, brzucha i spodniej części ogonka. Jasny odcień występuje również na kończynach, ale również tylko od strony spodniej.

    Na wystawach można spotkać króliki o umaszczeniu ciemniejszym (częściej spotykane w Czechach i na Słowacji) i nieco jaśniejszym (np. w Niemczech). Oba umaszczenia są prawidłowe, pod warunkiem że są jednolite i nie występują w nich kępki sierści innego koloru.

Typ rasowy posiada następujące cechy:

- harmonijna budowa ciała

- tułów walcowaty, dobrze umięśniony

- dobrze rozwinięta partia tylna i grzbietowa

- kończyny silne, nieco dłuższe niż u rasy białej

- ogonek krótki przylegający do tułowia

- okrywa włosowa gęsta, jedwabista, z połyskiem

- oczy koloru ciemnobrązowego

- pazurki szarobrązowe

- głowa krótka, szeroka u starszych samców, delikatniejsza u samic

- uszy mięsiste, zaokrąglone na końcach, o długości 12-12,5 cm

- minimalna masa ciała królika w poszczególnych miesiącach życia przedstawia się następująco:

wiek (miesiąc)

3

4

5

6

7

8

masa w kg

1,7

2,2

2,8

3,2

3,7

4,0

 - maksymalna waga dorosłego królika nie powinna przekraczać 5,3kg.